Miquel Darnés
Recentment, el proppassat març d’enguany, de 2021, en Miquel Darnés i Cirera va ser proclamat de nou Degà d’ENGINYERS BCN, el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, rere haver obtingut el suport dels col·legiats, essent l’única candidatura presentada. No cal dir que és un Degà amb prou experiència, doncs, ja va guanyar, junt amb el seu equip, en les eleccions de 2013 i 2017, per dirigir aquest Col·legi, essent el mateix un referent de bona gestió. És per tant adient donar-li la nostra més sincera felicitació i desitjar-li que, com ja ha demostrat, segueixi encarrilant el futur del Col·legi amb l’encert que fins la data i amb l’ajut del seu equip de govern, “l’equip Darnés”, ho està fent.
En el seu perfil, sintetitzat sens dubte, que es mostra a la plana web d’ENGINYERS BCN, s’assenyala que, a més de ser el Degà del Col·legi, és Enginyer Tècnic Industrial, llicenciat en Periodisme, President del Consell de Col·legis d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya, President de METGEC, Consultor independent, ex-Catedràtic d’Institut de Projectes Tècnics i Cap de Departament d’Electrònica. A més va treballar al departament d’Enginyeria de Telefònica. I el que no diu aquest perfil és que de jove, els anys 1970 al 1973, va militar i jugar al Futbol Club Barcelona. Com sempre, amable i atent, ens ha concedit aquesta entrevista, la qual li agraïm molt sincerament.
Miquel, si em permets iniciaré les meves preguntes amb una de quan eres jovenet. Què va significar per a tu el pas pel FC Barcelona? Que va ser més important, l’aspecte esportiu en sí o el caliu humà de l’equip?
Per mi va ser molt important a tots nivells perqué si no hagués fitxat pel Barça, ja tenia una beca per estudiar a la laboral de Tarragona i la veritat, va ser molt millor poder anar a Barcelona i pagar-me els estudis jugant a futbol. Esportivament vaig millorar molt, ja que està envoltat de molts bons jugadors i com equip estàvem molt units, però no vam tenir sort en la copa d’España de juvenils i ens va eliminar el Madrid a les semifinals.
El teu vincle amb el Col·legi ve de lluny. Que et va portar a la decisió de voler ser el seu Degà?
El 2013 no em va agradar com es va plantejar la successió del degà d’aleshores, Joan Ribó, i vaig pensar que per donar millor continuïtat a la feina feta en els 16 anys de vida del col·legi, i en els quals jo hi havia participat activament, calia una candidatura alternativa. I contra pronòstic vam guanyar les eleccions.
I no n’has tingut prou amb dos mandats que, podríem dir, sinó que per tercera vegada has estat elegit Degà del Col·legi. D’entrada detecta la bona feina que estàs fent amb el teu equip. Tens alguna fita a assolir fins acabar el mandat?
Ens hem marcat vuit projectes emblemàtics, a banda de moltes millores en els serveis actuals. El més immediat serà un nou web, ja que l’actual ja té 12 anys. I sobretot, volem treballar en clau de futur tres eixos bàsics que són el Col·legi digital, el Col·legi empresa i el Col·legi jove.
Com ha afectat al Col·legi el desgavell que ha provocat la maleïda pandèmia del Covid 19?
Sobretot en una pèrdua molt important de la presència de col·legiats a la nostra seu. Les limitacions són les que són i cada vegada més la gent s’estima més seguir les xerrades, conferències, reunions de comissions, etc., de forma telemàtica. Costarà recuperar el bon nivell de presencialitat que hi havia abans de la pandèmia.
L’estructura organitzativa del Col·legi, tot i ser complexa, es veu que funciona bé, i es té informació completa i en tot moment del que s’està fent. Penses, però, que cal millorar algun punt?
La millora contínua és una de les nostres divises. I com he dit abans, volem digitalitzar al màxim tant els serveis com els processos i procediments interns, ja que és la clau del futur. També volem mirar d’atraure més a les empreses perquè col·laborin amb el Col·legi i als enginyers joves, que són els que ha de garantir el relleu generacional.
Dins aquesta estructura del Col·legi destaquen per la seva importància i funció les Comissions i els Grups Territorials. Veig molt afí al que estem fent en aquesta plana web, tècnics ja jubilats que posen el seu coneixement a disposició de les noves generacions, a la tasca que la Comissió d’Enginyers Sèniors del Col·legi està desenvolupant. Què et sembla la comparança? Què ens has de explicar d’aquesta Comissió?
La transmissió de coneixements i experiència a través dels professionals sèniors és una qüestió que sempre ens ha preocupat i per això vam crear el servei de mentoria, que posa en contacte enginyers amb experiència amb els col·legiats que ho demanin. Volem potenciar aquest servei per això demanarem que des de la comissió d’enginyers sèniors s’hi impliquin més. Hem de veure com també podem col·laborar amb la vostra iniciativa, que d’alguna manera va en la mateixa línia.
Bé Miquel, no destorbo més el teu temps. Moltes gràcies per la teva gentilesa. Si vols adreçar alguna reflexió més, fes-ho amb tota llibertat.
Només afegir que els professionals que ja portem molts anys bregant, hem de ser capaços de transmetre als qui comencen, valors com ara l’esforç, el sacrifici, l’esperit d’equip, etc. que ens han servit per tirar endavant i superar les nombroses dificultats que van sortint al llarg de la vida professional. No és gens fàcil, però hem d’assumir el repte i de ben segur que iniciatives com la vostra hi han d’ajudar. Felicitats i molta sort.
Pere Rodríguez
Maig 2021